Criteria (schijn)zelfstandigheid
De relatie tussen de werknemer en werkgever is één van de belangrijkste criteria om te kunnen spreken van schijnzelfstandigheid. Sta je als zelfstandige onder het gezag van een werkgever en bepaalt deze werkgever jouw werkomstandigheden? Dan bestaat de kans dat je als schijnzelfstandige aan de slag bent.
Als zelfstandige, of dat nu in een eenmanszaak of vennootschap is, ben je je eigen baas en werk je volgens jouw eigen voorwaarden. Je vult jouw werkplanning zelf in, kiest de uren die je werkt, de locatie waar je werkt (indien mogelijk) en de manier waarop je het werk doet. In overleg met de werkgever kunnen er uiteraard timings en afspraken gemaakt worden, maar deze mogen niet eenzijdig door een werkgever opgelegd worden.
Bovendien zijn ook de exclusiviteit en het risico belangrijke elementen. Heb je nog de vrijheid om voor andere klanten te werken, of werk je uitsluitend voor één bedrijf? En als je vakantie neemt of ziek wordt, draag jij dan het risico op het verlies van inkomsten?
Controle en sancties
Bij vermoeden van schijnzelfstandigheid, kan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) controleren hoe de vork in de steel zit. Op basis van de eerder besproken criteria, bepalen zij of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Is dat volgens hen het geval? Dan volgen er sancties voor de werkgever.
Schijnzelfstandigheid is immers een vorm van sociale fraude, waarmee een werkgever heel wat kosten ontloopt. Er kunnen boetes volgen en de werkgever dient mogelijks achterstallige werkgevers- en werknemersbijdragen te betalen, net zoals achterstallig vakantiegeld en andere kosten die gepaard gaan met een werknemer in loondienst. Bovendien kunnen er ook zaken zoals opzeggingstermijnen en ontslagvergoedingen opgelegd worden.
Schijnzelfstandigheid kan dus onaangename gevolgen hebben, die je liever vermijdt! Maak duidelijke afspraken en giet deze in een overeenkomst. Zit je met vragen of heb je nood aan juridisch advies? Neem dan gerust contact op met onze advocaten.