Samenhuizen: hoe blijft het interessant voor huurders & eigenaars?

Strada Legale
Samenhuizen of co-housing is al lang geen nieuwigheid meer. Vooral in steden huren vrienden of kennissen steeds vaker een huis of appartement om er samen in te wonen. Financieel is dit aantrekkelijker dan in je eentje te huren en ook qua gezelligheid kan het een grote meerwaarde zijn. Maar hoe blijft het gezellig voor huurders én verhuurders?

Goede afspraken maken goede vrienden. In het geval van verhuur zijn deze afspraken grotendeels geïnstitutionaliseerd. Het huurcontract en de plaatsbeschrijving zijn de belangrijkste documenten die zowel de huurders als de verhuurders beschermen.

Het huurcontract bij samenhuizen

In het huurcontract staat in de eerste plaats wie de woning huurt. Wanneer er meerdere huurders zijn, wordt weleens geopteerd om hen niet allemaal op te nemen in het huurcontract. De hoofdhuurder zorgt er dan voor dat zijn huisgenoten bijdragen aan de verplichtingen van het huurcontract. Het is echter verstandig om wél alle bewoners op te nemen in het contract. Anders is enkel de hoofdhuurder hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de huur zélfs als onderverhuring werd toegestaan door de verhuurder. Loopt er iets mis of betalen de andere cohousers niet (op tijd), dan kan de verhuurder enkel bij hem of haar aankloppen. Dat is voor beide partijen nadelig.

 

 

Met een clausule kan aangegeven worden dat alle huurders hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de huur. Wanneer een van de huurders het cohousinggezelschap verlaat en er een andere huurder in de plaats komt, wordt dit best ook aangepast in het huurcontract.

Het belang van een plaatsbeschrijving

Naast het huurcontract is de plaatsbeschrijving cruciaal. Ze beschermt zowel de huurder als de verhuurder van het pand en maakt duidelijk wie voor welke slijtage en/of schade verantwoordelijk is. Voor de verhuurder is dit (verplichte) document helemaal onmisbaar wanneer er meerdere mensen samenhuizen in zijn pand. Intensieve bewoning door meerdere mensen kan immers sneller tot slijtage leiden.

In de plaatsbeschrijving worden ook roerende goederen die bij het appartement of huis horen vermeld. Denk aan een koelkast, afwasmachine of meubels.

Bovenop de plaatsbeschrijving kan een inventaris een goed idee zijn om duidelijk af te bakenen wie van de huisgenoten de eigenaar is van welke spullen. In het extreme geval dat een van de huurders schulden heeft, heb je als huisgenoot zo een rechtsgeldig document in handen waarmee je bewijst dat bepaalde spullen van jou zijn.

Heb je vragen over (ver)huren of samenhuizen of wil je bijgestaan worden in een conflictsituatie? Onze ervaren experten in vastgoed- en contractenrecht staan je bij met raad en daad.

Pijl
Blog & Nieuws