3 Tips om je te wapenen tegen internetfraude

Strada Legale
Deze week is uitgeroepen tot ‘Week van het Geld’. Een goed moment om even stil te staan bij de beste manieren om jezelf en je geld te beschermen tegen bepaalde vormen van internetfraude. Belangrijk is dat je steeds op je hoede bent voor verdachte meldingen.

Let op voor valse berichten  

Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘phishing’, een steeds vaker voorkomend probleem dat in dit geval absoluut niets te maken heeft met aas en een hengel. Hun doel? Jouw inloggegevens, creditcard informatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens achterhalen. Je kan er best van uitgaan dat belangrijk nieuws nog zelden wordt meegedeeld via een tekstbericht. Wanneer je dus toch een belangrijke melding lijkt te krijgen via bericht, ga dan steeds na of dit betrouwbaar is.

Laat een alarmbelletje afgaan bij volgende zaken:

  • Een klikbare link
  • Vraag tot betaling
  • Vreemde vragen
  • Berichten die nieuwsgierigheid opwekken

Wees op je hoede voor verdachte e-mails

Vaak worden soortgelijke berichten ook via e-mail verspreid. Houd er dus rekening mee dat phishing berichten ook in je mailbox kunnen terechtkomen.

Vele hiervan zullen automatisch in je spam-mailbox belanden, maar je kan er beter vanuit gaan dat dit niet altijd het geval is.

Gebruik de Safeonweb-app

De applicatie op je gsm zal zorgen voor een alarmmelding. De app is gelinkt aan je IP-adres. Concreet betekent dit dat je een melding ontvangt wanneer je IP-adres gelinkt lijkt te zijn aan een potentiële bedreiging. Daarnaast bezorgt de app je ook een standaard melding over mogelijke cyberdreigingen in België.

Je kan een mogelijk vals bericht altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be zodat zij het bericht kunnen scannen op kwaadaardige inhoud.

Heb je nog verdere vragen of ondervind je toch problemen omtrent een van deze zaken? 

Ben je toch het slachtoffer geworden van phishing, contacteer ons zodat we kunnen nagaan hoe wij je juridisch kunnen bijstaan en schadebeperkend kunnen optreden.

Pijl
Blog & Nieuws