Wat is het hoger beroep in burgerlijke zaken?
Het hoger beroep is een juridische procedure waarbij een partij vraagt om de herziening van een vonnis, uitgesproken in eerste aanleg, door een hogere rechtbank. De zaak zal dus in tweede aanleg overgedaan worden.
Het hoger beroep dient onderscheiden te worden van de voorziening in Cassatie. De voorziening in Cassatie wordt in deze blogpost niet besproken.
Wanneer en hoe kan je hoger beroep aantekenen?
Het aantekenen van hoger beroep is een mogelijkheid indien je het oneens bent met de uitspraak die de rechtbank in eerste aanleg uitgesproken heeft.
Let op! Vonnissen zijn, behoudens verstek en andere uitzonderingen, uitvoerbaar vanaf de datum van betekening. Een hoger beroep tegen dit vonnis schorst de uitvoerbaarheid niet, waardoor een hoger beroep allerminst aangewend kan worden om tijd te rekken.
Hoger beroep kan op burgerlijk gebied slechts ingesteld worden door middel van een beroepsakte. Dit kan vanaf het moment van uitspraak tot maximaal een maand na de betekening van het vonnis (artikel 1051 Gerechtelijk Wetboek).
Deze termijn is de beroepstermijn en is voorgeschreven op straffe van verval. De termijn van een maand begint te lopen op de dag na de datum van betekening, zaterdagen, zondagen en feestdagen inbegrepen. Er wordt steeds gerekend van de zoveelste tot de dag voor de zoveelste. Bijvoorbeeld: Als de betekening plaatsvindt op 15 januari, begint de beroepstermijn te lopen op 16 januari, om te eindigen op 15 februari.
Als de vervaldag op een zaterdag, zondag of feestdag valt, wordt deze opgeschoven naar de eerstvolgende werkdag.
Indien deze termijn niet gerespecteerd wordt, zal het beroep buiten termijn ingediend zijn. Het is dus noodzakelijk om snel te handelen van zodra het vonnis in eerste aanleg betekend wordt.
Tijdens de maanden juli en augustus loopt de gerechtelijke vakantie. Hier dient rekening mee gehouden te worden indien de datum van betekening in de gerechtelijke vakantie valt.
De beroepstermijn begint immers te lopen op de dag die volgt op de dag van de betekening en duurt één maand. Indien de beroepstermijn aanvangt en verstrijkt binnen dezelfde gerechtelijke vakantie, wordt deze verlengd tot de 15de dag van het nieuwe gerechtelijke jaar (artikel 50 Gerechtelijk Wetboek).
Voordelen van het hoger beroep
Het aantekenen van hoger beroep kan verschillende voordelen hebben. Het biedt namelijk de mogelijkheid om de zaak opnieuw te laten beoordelen door een hogere rechtbank. Hierbij zal het gehele proces overgedaan worden en krijgen de betrokken partijen opnieuw de mogelijkheid om hun standpunt te verdedigen.
Nadelen van het hoger beroep
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het aantekenen van hoger beroep.
Mogelijke gevolgen van het hoger beroep
Het aantekenen van hoger beroep kan verschillende uitkomsten hebben. Zo kan de beroepsinstantie beslissen het oorspronkelijke vonnis te bevestigen of om het geheel of gedeeltelijk te hervormen.
Hoe maak je de juiste keuze?
Om een weloverwogen beslissing te maken, is het belangrijk dat je nagaat of de potentiële voordelen het risico en de kosten waard zijn en dat je nagaat wat de kansen zijn op een gunstige(re) uitkomst. Je advocaat kan je hierin duidelijk advies verschaffen.
Heb je nog vragen of wens je meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze advocaten, zij helpen je graag verder!