GSM-gebruik achter het stuur, welke straf kan je hiervoor krijgen?

Strada Legale
Telefoneren of sms'en achter het stuur is niet alleen gevaarlijk maar het is ook verboden in België. De boetes voor GSM-gebruik achter het stuur zijn de afgelopen jaren fors verhoogd en er zijn zelfs strengere straffen mogelijk bij recidive.

Wat zegt de wet?

Artikel 172 van de Belgische Wegverkeerscode verbiedt het gebruik van een gsm-toestel of een ander elektronisch communicatie apparaat tijdens het besturen van een motorvoertuig, met uitzondering van handsfree-systemen die zijn goedgekeurd door het Belgisch Instituut voor Normgeving (NBN).

Dit betekent dat je niet mag bellen, sms’en, whatsappen, surfen op het internet of andere apps gebruiken terwijl je achter het stuur zit. Ook het vasthouden van je gsm-toestel is verboden, zelfs als je er niet mee bezig bent.

Welke straffen zijn er?

De boete voor GSM-gebruik achter het stuur bedraagt 174 euro. Bij een tweede overtreding binnen de drie jaar wordt de boete verdubbeld tot 348 euro.

Daarnaast kan de rechter je rijbewijs voor maximaal acht dagen invorderen. In recidive kan de rechter je rijbewijs voor maximaal één maand invorderen.

Waarom is GSM-gebruik achter het stuur zo gevaarlijk?

GSM-gebruik achter het stuur leidt tot afleiding van de weg. Je aandacht wordt gericht op je telefoon en je bent niet meer gefocust op het verkeer. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, met een verhoogd risico op ongevallen.

Tips om GSM-gebruik achter het stuur te vermijden:

  • Zet je gsm op stil of in vliegtuigmodus voordat je gaat rijden.
  • Leg je gsm in het dashboardkastje of op een andere plaats waar je er niet bij kunt tijdens het rijden.
  • Gebruik een handsfree-systeem dat is goedgekeurd door het NBN.
  • Stop op een veilige plaats als je dringend moet bellen of sms’en (maar niet op de pechstrook).

GSM-gebruik achter het stuur is niet alleen verboden maar het is ook gevaarlijk. De boetes en straffen voor GSM-gebruik zijn de afgelopen jaren fors verhoogd. Wees dus alert en vermijd GSM-gebruik achter het stuur. Je eigen veiligheid en die van anderen is het waard!

Pijl
Blog & Nieuws