Een elektrische step: wat moet je weten?

Strada Legale
Sinds 1 juli 2022 bestaat er nieuwe regelgeving omtrent de elektronische step en het gebruik ervan. De wetgever vond dit hoognodig aangezien de ‘hype’ rond de e-steps enorm is gegroeid de afgelopen jaren. Er hebben steeds meer mensen een eigen of gehuurde elektronische step die ze als vervoersmiddel gebruiken, en dan zeker in een stad. Daaruit is ook gebleken dat het aantal incidenten met het elektronisch vervoersmiddel oploopt. Aangezien je niet erg goed beschermd zit, loopt dit niet altijd even goed.

Leeftijdsbeperking

Allereerst is er besloten om een leeftijdsgrens te zetten op het gebruik van de step. Het gebruik van een elektronische step is pas toegelaten vanaf een leeftijd van 16 jaar. Hierop gelden enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld in een woonerf.

Rijd juist  

Het is niet langer toegelaten dat je het voetpad neemt met je elektronische step. Aangezien de gebruikers van de elektronische step vanaf heden gelijkgesteld worden met fietsers, horen ze ook op het fietspad te rijden. Is er geen fietspad aanwezig, dan moet je op de rijbaan rijden.

Door hun gelijkstelling aan fietsers, dienen ze ook de verkeersborden gericht aan fietsers, te volgen.

Parkeer ook juist

Zorg ervoor dat je jouw step op de juiste plek achterlaat. Voortaan staat er duidelijk met verkeersborden aangegeven waar je jouw step wel en waar niet mag achterlaten. Staat er niets aangegeven? Dan mag je de step hier in principe parkeren, zolang je er natuurlijk voor zorgt dat hij niet in de weg van anderen staat.

Eénpersoonsstep  

Een elektronische step is in alle gevallen bedoeld voor één persoon. Het is daarom vanaf nu officieel verboden om hierop anderen te vervoeren. Dit wordt hoofdzakelijk besloten om de veiligheid van de step-bestuurder te verzekeren.

Beschouw dit dus zeker niet zomaar als een speelgoedstep. Het is een elektronisch vervoersmiddel waar zowel regels als risico’s aan verbonden zijn. We raden dus aan hier voorzichtig en op een verantwoorde manier mee om te gaan. Step ze!

Pijl
Blog & Nieuws