De verkoop van je huis door een makelaar

Strada Legale
Wanneer je jouw woning wil laten verkopen door een externe partij, is het aangeraden een vastgoedmakelaar in te schakelen. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden als je je woning op deze manier wil verkopen. Zo ben je bijvoorbeeld een commissie verschuldigd aan de makelaar wanneer hij erin slaagt een koper te vinden voor de woning. We informeren je graag over de zaken waar je best wat extra aandacht aan besteedt!

De commissie van de makelaar

 

Als je ervoor kiest om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van je woning, dan moet je rekening houden met de commissie die je aan de makelaar verschuldigd bent wanneer de woning via hem verkocht wordt. Die commissie is bij elke makelaar verschillend en op voorhand onderling af te spreken tussen klant en makelaar in de overeenkomst. In de meeste gevallen valt een dergelijke commissie tussen de 2 à 3% exclusief btw.

Meestal verleen je de makelaar een mandaat om een koper te zoeken binnen een periode van zes maanden. In bepaalde  gevallen kan een andere termijn overeengekomen worden. Vindt de makelaar binnen deze periode geen koper, dan ben je hem ook geen commissie verschuldigd.

Wat na het contract met de makelaar?

Het contract eindigt in de meeste gevallen na een periode van zes maanden. Maar wat als de woning uiteindelijk niet verkocht wordt door de makelaar en er meteen nadien toch een koper gevonden wordt door de verkoper zelf?

Om geschillen te vermijden wordt hier op voorhand rekening mee gehouden, daar de vastgoedmakelaar een lijst van alle kandidaat-kopers moet aanleveren binnen de zeven dagen na beëindiging van het contract. Wanneer je in de eerste zes maanden na beënidiging van het contract, verkoopt aan een persoon die op de lijst van de kandidaat-kopers vermeld staat, ben je toch nog een commissie verschuldigd aan de vastgoedmakelaar.

Wanneer je een nieuw contract afsluit met een andere vastgoedmakelaar, moet je goed opletten bij de verkoop aan een welbepaalde koper. Als deze koper ook op de lijst met kandidaat-kopers staat van de vorige makelaar, dan kan het in sommige gevallen voorkomen dat je aan beide makelaars een commissie verschuldigd bent.

Let dus goed op dat je geen dubbele commissie verschuldigd bent of alsnog een commissie dient te betalen na afloop van je contract met de makelaar. Laat je hierin bijstaan door één van onze advocaten, gespecialiseerd in vastgoedrecht. We helpen je graag verder!

Pijl
Blog & Nieuws